Taşınma Anında Zarar Oldu Ne Yapmalıyım

TAŞIMA ANINDA ZARAR OLDU NE YAPMALIYIM?

Taşınma anında zarar oldu ne yapmalıyım? Evet ne yazık ki, çok özenli davranan en iyi evden eve nakliyat firmaları da zaman zaman eşyaların zarar gördüğü kazalar ile karşılaşıyorlar. Bu gibi durumlarda evden eve nakliyat için normal karşılanmalı, önemli olan oluşabilecek zararları en aza indirmek veya nakliyat firması ile diyaloğu kesmeden hasarın tamiri için karşılıklı olarak inisiyatif almaktır. Çok aşırı tepki vermek ve sinirlenmek iki taraf için de stresin artması demek bu da sorunu çözmek yerine daha da zorlaştırır. Sakin olmak yapabileceğiniz ilk ve doğru adımdır.

Hasar aracın kaza yapması ile meydana gelmiş ve eşyanın büyük çoğunluğu zarar görmüş ise evden eve nakliyat sigortası poliçesi ile gerekli ödemeyi sigorta firmasından alabilirsiniz. Ancak hasar kaza, yangın, sel, deprem gibi nedenlerden biri ile meydana gelmemiş ise sigorta kapsamı dışındadır. Bu durumda yasal olarak hakkınız olan veya nakliyat firması ile yaptığınız sözleşme çerçevesinde hasarlarınız giderilir.

Hasar Gören Eşyanızı Tespit Edin ve Fotoğrafını Çekin

Hasar gören eşyanızın ilk önce resimlerini çekin ve evden eve nakliye firması ile paylaşın. Nakliyat firması henüz evinizin taşınmasını yeni bitirdi ise firma yetkilisi ile eşyalarınızı her hangi bir eksik veya hasarın olup olmadığını beraber kontrol edin. Beraber tespit edeceğiniz hasar veya eksiklerin olması halinde çözüm üretmeniz firmanın evden ayrıldıktan sonra tespit edeceğiniz hasarlara göre daha kolaydır. Bu neden ile firma yetkilisi ile genel bir kontrol yapmadan ödeme yapmamak en doğrusudur.

Firmalar ile taşıma sözleşmesi anında yaptığınız evden eve nakliyat sözleşmelerine sigorta ekletmeniz gerekmektedir. Ayrıca taşınma öncesi hazırlayacağınız bir eşya listesi ile bu kontrolü daha da kolaylaştırabilirsiniz. Firmanın evden ayrılması demek oluşan zarar veya hasarlardan sorumlu olmadığı anlamına gelmez. Türk Ticaret Kanunu (Madde 900) ilgili maddesi şöyle demektedir:

a) Eşyanın zıyan veya hasara uğramış olduğu açıkça görülüyorsa, en geç teslimi izleyen üç iş günü içinde veya

b) Ziyan veya hasarın açıkça görünmemesi hâlinde en geç teslimi izleyen on dört gün içinde, taşıyıcıya bildirilmemişse sona erer.

Burada da açıkça yazdığı gibi açıkça görülen hasarlarda 3 gün açıkça görülmeyen hasarlarda 14 gün süre tanınmaktadır. Bu süreler dolmadan gerekli kontrolleri yaptıktan sonra hasarın olması halinde resimlerini çekin ve nakliyat firmanız ile paylaşın. Firma yetkilisinden oluşan zararın nasıl giderileceği konusunda bilgi alın.
Yukarıda verilen sigortalama bilgileri tamamen evden eve nakliyat fiyatlarına dahil olup herhangi bir sorun karşısında size ait olan tüm hakları koruyacaktır.