Evden Eve Nakliyat Taşınma İzni
Yeni bir ev aldınız ya da kiraladınız.Evden eve nakliyat yaptırarak yeni evinizde, yeni bir hayata “Merhaba!” demek için günleri sayıyorsunuz. Ama yapılması gereken o kadar çok şey var ki. Üstelik, fatura aboneliklerinin yeni adrese nakledilmesi gibi iş saatlerinde halledilmesi gereken işler de cabası. Peki, yalnızca hafta sonu tatillerinizde bütün bu işleri nasıl halledebileceksiniz?
İster satın almış, ister kiralamış olun yeni bir evden eve nakliyatın telaşı, taşınma öncesi ve sonrası yapılacak işler öyle bir ya da iki güne sığacak, hafta sonu içinde hallolacak işlerden değildir.
Şöyle bir kabaca düşünecek olursak; eşyaların toplanması, paketlenmesi, elektrik, su, telefon gibi tüm faturalı aboneliklerin yeni adrese nakli, yeni evdeki eksiklerin tamamlanması ihtiyaç varsa tadilatının yapılması, taşınma, yerleşme sayılabilir. Okullarının değiştirilmesi gereken çocuklarınız da varsa durum ayrı bir felaket haline dönüşebilir. Daha önce evden eve nakliye deneyiminiz olduysa, bu süreçte hesap edilmeyen ve zaman alan pek çok uğraşılması gereken detayın çıktığını da bilirsiniz. Eğer bir yandan da çalışıyorsanız bütün bu işleri tamamlayabilmek için akla karayı seçer, iş yerinizle problem yaşayabilirsiniz.
Son yıllarda kentsel dönüşüm, değerlenen bölgelerde kira rayiçlerinin artması, gayrimenkul sektörünün gelişmesi gibi çeşitli nedenlerle evini taşıyan insan sayısında ciddi bir artış gözlemlenmekte. Evlerini taşıyan insanların önemli bir yüzdesinin bir şirket adına çalıştığını var sayarsak, bu da çok fazla kişinin taşınma döneminde belli bir süre izin alması gerekliliği anlamına gelir. Evden eve nakliyat firmaları ile yaptığınız anlaşma bu izin ile aynı güne denk gelmelidir.
Taşınma İzni Kullanabilir misiniz?
Peki çalışanlar için bir taşınma izni yok mudur? Esasen İş Hukuku’nda ev taşıma izni olarak düzenlenmiş bir izin türü yer almıyor. Ancak 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 55/j maddesine göre ücretli veya talebinize bağlı olmak üzere ücretsiz izin kullanmanız mümkün.
4857 Sayılı İş Kanunu’nda izin uygulaması hakkında; İş Yasası’nın 55/j maddesi işverence verilecek diğer izinleri kanun kapsamına almıştır. Buna göre işverence gerek hizmet sözleşmesi gerekse toplu sözleşme ile kararlaştırılacak (taşınma, doğum için erkeğe verilen izin gibi) durumlarda da işçinin izne gönderilmesi gereklidir. Bu durumda da işçinin tüm aylık ücret ve diğer mali haklarından kesintisiz faydalandırılmaya devam edilmesi öngörülmüştür. Bu izni aldıktan sonra nakliyat firması ile uygun bir evden eve nakliyat fiyatına göre anlaşma sağladığınız durumda taşınma işlemini başlatabilirsiniz.